Ζακυνθινά δρώμενα


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Δείτε βίντεο 
Βενετσιάνικος Γάμος 


«Ακούσατε, ακούσατε, Ζακυνθινοί και ξένοι.Το καρναβάλι αρχινά, να δείτε τι θα γένει!».

Λένε πως το καρναβάλι στην Ζάκυνθο πρέπει κανείς να το ζήσει. Έχει χρώμα διαφορετικό από εκείνα στην υπόλοιπη Ελλάδα, το βενετσιάνικο «άρωμα» εποχής, καθώς οι επιρροές του έρχονται από τη μακρινή εποχή της Ενετοκρατίας στα Επτάνησα.
Γκιόστρα

Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί στο όμορφο νησί μας τις μέρες του καρναβαλιού, θα ξεφαντώσει στους δρόμους, θα γελάσει με τις "Μάντσιες" (πλάκες και πειράγματα), θα παρακολουθήσει τις "Ομιλίες" και την "Κομέντια ντε 'Αρτε" στις πλατείες και τα χωριά  θα χορέψει στα πάρτι και τους δρόμους, με τις μπάντες, θα ζήσει την ατμόσφαιρα της αριστοκρατίας με το "Βενετσιάνικο Γάμο", θα απολαύσει το "Πίκολο Καρναβάλι", την παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών, την Κυριακή πριν το μεγάλο καρναβάλι  αλλά και το ιστορικό σατυρικό δρώμενο με το οποίο κλείνει η καρναβαλική παρέλαση, την "Κηδεία της Μάσκας".
Επίσης θα δει την Γκιόστρα ένα μεσαιωνικό δρώμενο με άλογα και ιππότες.
Το Ζακυνθινό καρναβάλι θέλει τη μουσική του, γι' αυτό και ομάδα τραγουδιστάδων θα σουλατσάρει στους δρόμους της πόλης.
Την Τσικνοπέμπτη, στην πόλη και τα χωριά ντόπιοι και επισκέπτες θα διασκεδάσουν, τραγουδώντας τσικνίζοντας κοψίδια και χορεύοντας από το πρωί!


ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ                  Δείτε βίντεο


Προστάτης Άγιος της Ζακύνθου είναι ο Άγιος Διονύσιος.
Ο ναός του προστάτη του νησιού είναι η μεγαλύτερος που υπάρχει στη πόλη.
Θεμελιώθηκε  1925 και ολοκληρώθηκε το 1948.
 Ο ναός σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Α. Ορλάνδου και ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική.
Ο Ναός
Το καμπαναριό έχει αντιγράψει το καμπαναριό του ναού του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, μετά την πτώση του εξ αιτίας του σεισμού του 1953.  
Το φωτισμένο καμπαναριό τα βράδια δημιουργεί μια μαγική εικόνα. Διπλά στον ναό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου με τα κελιά των μοναχών και το μουσείο του ναού.
Το νέο κτίριο δημιουργήθηκε το 2000.
Ο ναός του αγίου Διονύσιου  χάρη στην αντισεισμική κατασκευή του, ήταν από τα λίγα κτίρια που δεν κατέρρευσαν από τον σεισμό του 1953.
Η περιφορά του Αγίου 
Ο ναός φιλοξενεί το λείψανο του Αγίου Διονυσίου, όπου εκτός των άλλων, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για αρκετούς επισκέπτες. Το πανηγύρι του Αγίου Διονυσίου γίνεται δύο φορές το χρόνο και διαρκεί τρείς μέρες κάθε φορά.
Στις 24 Αυγούστου τιμάται η μνήμη της Μετακομιδής του Ιερού Σκηνώματος από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο (1717) και στις 17 Δεκεμβρίου τιμάται η μνήμη της Κοιμήσεως του (1622) .
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 23 Αυγούστου και  κορυφώνονται 24  με την περιφορά του ιερού λειψάνου σε όλη την πόλη της Ζακύνθου και ολοκληρώνονται στις 25.


Κατά την διάρκεια του τρίμερου συρρέουν στο νησί δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και γίνεται στο λιμάνι μεγάλη εμποροπανήγυρη, παράλληλα με της εορταστικές εκδηλώσεις. 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ                    Δείτε βίντεο


Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χρώμα, καθώς διατηρεί ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και έχει δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια.

Το Μεγαλοβδόμαδο αρχίζει το Σάββατο του Λαζάρου, με το βαγί που το κρεμανε σ' όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού μας. Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ' αυτά πλέκουν σταυρούς, "βαγιοφόρες".

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία, στις στολισμένες με βαγιά εκκλησίες, μοιράζουν σ' όλα τα σπίτια το βαγί ως ευλογία του Ιερέως - Εφημερίου και οι πιστοί το τοποθετούν στις εικόνες. Μετά το τέλος της Λειτουργίας, οι ναοί ντύνονται στα πένθιμα. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ψάλλετε το κατανυκτικότατο τροπάριο της Κασσιανής

Η περιφορά του εσταυρωμένου 1
Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία σ' όλους τους Ιερούς Ναούς. Μετά απ' αυτήν, τα πάντα πενθούν και οι καμπάνες δεν ξαναχτυπούν, μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι ιδιομορφίες του Ζακυνθινού εκκλησιαστικού τυπικού είναι έντονες από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ. Πρώτα απ' όλα οι ύμνοι είναι τονισμένοι κατά τη Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.
Ο Εσταυρωμένος εξέρχεται μετά το ενδέκατο Ευαγγέλιο και όχι μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο, όπως συνηθίζετε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ο ψάλτης μπροστά στον Εσταυρωμένο ψάλλει, κατά το Ζακυνθινό τελετουργικό.

Η περιφορά του εσταυρωμένου 2
Τη Μεγάλη Παρασκευή όλη η Ζάκυνθος συμμετέχει στο Θείο Δράμα. Το πρωί γίνεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολούθως η Αποκαθήλωση. Αμέσως μετά, ο Ιερέας εξέρχεται από το Ιερό Βήμα λιτανεύοντας τον Χριστό επί του ώμου του, τυλιγμένο σε λευκό σεντόνι. Σημειωτέον ότι στη Ζάκυνθο δε χρησιμοποιείται ο γνωστός -στην υπόλοιπη Ελλάδα- κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται "Αμνός". Μετά τη λιτάνευση, το Σώμα του Χριστού τοποθετείται στον Επιτάφιο. Στο νησί, οι επιτάφιοι δεν στολίζονται με λουλούδια, επειδή είναι ξυλόγλυπτοι με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου, δηλαδή πραγματικά έργα τέχνης.

Η περιφορά του επιταφίου1 
Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται το αποκορύφωμα του Ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, ξεκινά η λιτανεία του Εσταυρωμένο. Μαζί με τον Εσταυρωμένο λιτανεύεται και η περίφημη Εικόνα της "Mater Dolorosa", δηλαδή της Παναγίας του Πάθους. Η λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει στην πλατεία Σολωμού, όπου, πάνω σε βάθρο, ο Μητροπολίτης ευλογεί τον κλήρο και το λαό με τον Εσταυρωμένο. Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παλαιό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του Επιταφίου, ο οποίος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία.
Κατά την πρώτη Ανάσταση πραγματοποιείται και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών. Το λεγόμενο Μπουκούνι
Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11.15 αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό. Στις 11.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Το "Χριστός Ανέστη", ψάλλετε κατά την ιδιόμορφη Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.
Η περιφορά του επιταφίου2 
Τη Δευτέρα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά πραγματοποιούν πανηγύρια, ενώ στους ναούς γίνονται Αναστάσιμες Λειτουργίες και λιτανείες πρωί και απόγευμα των σεπτών εικόνων της Παναγίας και της Αναστάσεως. Το απόγευμα στην πόλη της Ζακύνθου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Λαουρένταινας, από το Ψήλωμα (Μπόχαλη) προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου