30 Αυγ 2012

Ζακύνθιοι λογοτέχνες Νικόλαος Κουτούζης

Κάντε like στο blog μας στο facebook

Σατυρικός ποιητής, ιερέας και ζωγράφος
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1741.
Ήταν μαθητής του Νικολάου Δοξαρά και στη Βενετία του Giovanni Battista Tiepolo.
Το πρώτο του ταξίδι στη Βενετία τοποθετείται γύρω στα 1760-65. Το δεύτερο γύρω στα 1777 και το τρίτο στα 1796, όπως προκύπτει από το ημερολόγιο του Γάλλου φιλέλληνα Πέτρου-Αυγουστίνου Guys. 

Δάσκαλός του στα γραμματικά στη Ζάκυνθο υπήρξε ο Αντώνιος Κατήφορος ενώ διατηρούσε στενό σύνδεσμο και με το ζωγράφο Ιωάννη Κοραή.
Σύμφωνα με έγγραφες μαρτυρίες, το 1757 ζωγράφισε μία εικόνα του Ιωάννη Δαμασκηνού και της αγίας Βαρβάρας, με τη βοήθεια του Νικολάου Δοξαρά και αμείφθηκε με 3 τσεκίνια.
Το 1770, στην Κέρκυρα , πληρώθηκε με 60 τσεκίνια για δύο πορτρέτα του Βενετού Γενικού Προβλεπτή της θάλασσας Ανδρέα Δονάτου. Το 1777 χειροτονήθηκε ιερέας
στη Λευκάδα και το 1779 εισέπραξε 102 πιάστρας για τις εικόνες που είχε ζωγραφίσει στον εκεί ναό του αγίου Μηνά.
Σύμφωνα με έγγραφες πληροφορίες, το 1782 ήταν εφημέριος στο ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου και το 1785 στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα Φλαμπουριάρη στη Ζάκυνθο.
Ο τρόπος ζωής του στο νησί και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του προκαλούσαν τη ζακυνθινή κοινωνία, ενώ οι σατιρικοί του στίχοι, που σχολίαζαν τις πράξεις των συγχρόνων του, δημιουργούσαν πλήθος προσωπικών εχθρών.
Καταγγελίες του 1808 και 1809 στις εκκλησιαστικές αρχές Ζακύνθου κατηγορούσαν τον Κουτούζη για συμπεριφορά ανάρμοστη σε ιερωμένο, με αποτέλεσμα με απόφαση του μητροπολίτη Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, να μείνει το 1810 αργός πάσης ιεροτελεστίας εφ όρου ζωής.
Δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος μητροπολίτης ανακάλεσε την απόφασή του και ο Κουτούζης διορίσθηκε ιερέας στην ενορία της Οδηγήτριας στην πόλη της Ζακύνθου.
Ο Νικόλαος ιερεύς ο Κουτούζης στις 23 Ιουνίου 1810 κατέθεσε τη διαθήκη του σε συμβολαιογράφο της Ζακύνθου και στις 23 Μαρτίου 1813 (Νικόλαος ιερεύς ο Κοτούζιος) παραιτήθηκε από τη θέση του ιερέατου ναού της Οδηγήτριας.
Πέθανε στη Ζάκυνθο στις 23 Ιουλίου 1813.
Τα υπογραμμένα έργα του Κουτούζη είναι λίγα, ενώ του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς πάρα πολλά, τα οποία έχουν εκτελεσθεί σε συγγενική ιταλίζουσα τεχνοτροπία. Ο έλεγχος της ορθότητας της απόδοσης των έργων δεν είναι ευχερής, λόγω του μεγάλου αριθμού και της δυσχέρειας εντοπισμού τους.
Εξάλλου, οι παλαιοί αλλά και οι νεότεροι μελετητές του ζωγράφου έχουν περιπλέξει τα πράγματα, γεγονός που επιβεβαιώνει την
αβεβαιότητα των αποδόσεων.
Όσα έργα βρίσκονται στο ναό της Αναλήψεως και στο νέο μουσείο Ζακύνθου έχουν περισυλλεγεί από τους ερειπωμένους ναούς αμέσως μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Αυγούστου 1953, με φροντίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Η παρουσία του Κουτούζη στη Ζάκυνθο δεν ξεχάστηκε γρήγορα, όπως φαίνεται από το σατιρικό ποίημα του Σολωμού "Το όνειρον", όπου δεσπόζει ο ίσκιος του Κουτούζη και οι λόγοι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ΕΔΩ ελεύθερα την γνώμη σου